148 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși- ziua sculptorului sărbătorită și la Târgu-Jiu

Scris de In februarie 19, 2024

Pe 19 februarie, se marchează aniversarea a 148 de ani de la nașterea celebrului sculptor român, Constantin Brâncuși. Ziua lui Constantin Brâncuși este sărbătorită anual în această dată, comemorând nașterea artistului. În noiembrie 2015, a fost instituită oficial această sărbătoare ca zi de sărbătoare națională prin promulgarea unei legi. Constantin Brâncuși s-a născut la Hobița, județul Gorj, pe 19 februarie 1876, și a trecut în neființă la Paris, pe 16 martie 1957.

Începând cu anul 2005, ziua de 19 februarie a devenit o sărbătoare națională, recunoscându-se astfel contribuția și importanța lui Brâncuși în cultura și arta românească. Această lege a fost adoptată ca o formă de reparare morală pentru injustiția și umilirea suferite de artist din partea statului român.

Anul acesta, în țară vor fi organizate diverse evenimente pentru a marca cei 148 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. La Târgu Jiu, vor avea loc numeroase manifestații dedicate Zilei Constantin Brâncuși.

Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu va găzdui un eveniment cultural deosebit: un recital de muzică și poezie susținut de actorii teatrului și membri ai Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”. Invitat special al acestui spectacol va fi actorul Marius BODOCHI de la Teatrul Național din București. În paralel, în foaierul teatrului va fi deschisă începând cu ora 18:30 expoziția „Brâncuși. Ansamblul Monumental Calea Eroilor”.

Evenimentul cultural, intitulat „Și iarăși voi zbura”, este organizat de Primăria și Consiliul Local al municipiului Târgu Jiu, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Consiliul Județean Gorj și Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.

În plus, în București, Filarmonica „George Enescu” va desfășura o serie de evenimente dedicate elevilor. Clădirea Ateneului Român va putea fi vizitată gratuit între orele 14:00 și 16:00, iar de la ora 18:00 va fi prezentat spectacolul „Omagiu lui Constantin Brâncuși” susținut de Ansamblul Violoncellissimo.

Constantin Brâncuși a fost un sculptor de renume, cu contribuții semnificative în sculptura contemporană. După absolvirea Școlii de Belle Arte din București în 1902, Brâncuși și-a continuat cariera la Paris, devenind una dintre figurile centrale ale mișcării artistice moderne. A murit în 1957 la Paris, fiind înmormântat în cimitirul Montparnasse.


Opiniile cititorului

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.Câmpurile necesare sunt marcate *Radio Impact

Top Songs of All Time

Traficul curent

Titlu

Artistă