Ce spune primarul despre situația câinilor din Târgu Jiu
Scris de Daniel Nimara In august 21, 2024
Problema animalelor fără stăpâni de pe străzile din Târgu Jiu, a trecut la un alt nivel. S-a creat o adevărată dispută în privința modului în care asociația angajată să rezolve acestă problemă a tratat subiectul. Mai mulți câini din padocul de la Târgu Jiu au fost eutanasiați, modul în care a avut loc acțiunea făcând obiectul unui dosar penal. Oficialii susțin că s-a acționat legal, în concordanță cu legislația în vigoare. Legea prevede ca în termen de 14 zile lucrătoare de la cazarea câinelui în adăpost, acesta să fie eutanasiat, dacă nu este adoptat. La Târgu Jiu, inițial, printr-o hotărâre de Consiliu Local, termenul s-a majorat la 28 de zile ,pe cheltuiala autorității, ulterior, la 90 zile. ONG-urile au reclamat modul în a avut loc eutanasirea, potrivit acestora nefiind respetat protocolul, aspect ce va fi stabilit de organele de anchetă.
Între timp problema rămâne nerezolvată, câinii pe străzi și cetățeni dezamăgiți. La Târgu Jiu va avea loc un protest, iubitorii de animale vor ieși în stradă pentru a-și spune nemulțumirea. Sunt mii de cetățeni care au înțeles nevoia sterilizării și a adoptării unui patruped. Însă, sunt și oameni care continuă să hrănească animale la colțul blocului, încurajând astfel haosul și pericolul. Autoritățile susțin că zilnic sunt înregistrate zeci de sesizări pentru ridicarea patrupedelor de pe străzi. Pe de altă parte la nivelul județului funcționează, în cadrul Consiliului Județean Gorj, un serviciu pentru protecția animalelor, structură de la care avem asteptari în privința modului în care este tratată situația tuturor animalelor de pe străzi.
“În fiecare azi avem solicitări de la sute de cetățeni care ne cer să adunăm câinii fără stăpâni de pe stradă. Până în prezent, din padocul de la Târgu Jiu au fost 729 de animale adoptate, și, totuși padocul e la capacitate maximă. Dacă nu se fac adopții, în perioada următoare, nu mai putem lua câini de pe străzi. Și vedem că în fiecare zi numărul maidanezilor crește. Nu vreau să ajungem în situația din 2017, când o copilă de 7 ani a fost muscată de față, într-un parc de joacă din Târgu Jiu. Câini care sunt pe stradă, la ora actuală, 80% nu sunt ai târgujienilor. Cele mai multe animale sunt aduse din periferie. Eu am încercat să conștientizez pe toată lumea, inclusiv pe cei de la Prefectura Gorj. Am cerut o masă rotundă, unde să participe toate UAT-urile din Gorj, și să creăm o asociație și, din acel moment să avem 4-5 padocuri, nu doar pe cel de la Târgu Jiu. Prin DSVSA Gorj, prin medicul veterinar din localitate, să se țină o evidență prin crotalierea animalului și, astfel, nu îl mai poți elibera pe stradă”, a transmis primarul Marcel Romanescu.
Pe de altă parte, până ca procesul de adopție să aibă loc, autoritățile le recomandă cetățenilor să nu mai hrănească animale la colț de stradă. „Mai avem și iubitori de animale care îi iubesc în fața blocului. Baga-l în casă! Dacă îi pui hrana în fața blocului, nu esti iubitor de animale. El este o sursă de pericol, când rămâne liber”, a mai transmis edilul Municipiului Târgu Jiu.