Poliția Română avertizează asupra pericolului „spoofing-ului” în apelurile telefonice

Scris de In martie 28, 2024

O nouă formă de înșelăciune a apărut în peisajul telecomunicațiilor și este denumită „spoofing”. Această metodă implică folosirea tehnologiei Voice over IP (VoIP) pentru a masca numărul real de telefon al atacatorilor, apărând ca și cum ar fi un număr legitim sau asociat cu o instituție de încredere. Poliția Română avertizează asupra acestui pericol și oferă sfaturi pentru a preveni căderile în capcana acestor scheme frauduloase.

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a emis un comunicat de presă marți, alertând populația cu privire la o nouă campanie de înșelăciune. În cadrul acesteia, infractorii au utilizat identitatea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) pentru a manipula victimele și a le determina să furnizeze informații sensibile, precum date personale sau financiare.

Tehnologia Voice over Internet Protocol (VoIP) reprezintă modalitatea prin care apelurile telefonice sunt efectuate folosind internetul în locul liniilor telefonice tradiționale. În esență, aceasta convertește vocea în semnale digitale, care sunt apoi transmise prin internet către destinatar. Astfel, numărul real de telefon poate fi „mască” prin utilizarea unui serviciu care modifică informațiile de identificare a apelantului (CLI), fenomen cunoscut sub numele de „CLI spoofing”.

IGPR subliniază importanța rămânerii vigilenți și verificării autenticității apelurilor suspecte. Recomandări importante includ verificarea informațiilor din mai multe surse și încercarea de a autentifica apelul printr-un canal de comunicare separat. Cetățenii sunt sfătuiți să nu ofere date personale sau financiare și să nu furnizeze niciodată informații sensibile în urma unui apel telefonic neașteptat.

Dacă există îndoieli cu privire la autenticitatea unui apel, IGPR încurajează cetățenii să contacteze direct instituția în cauză folosind informațiile de contact oficiale. Prin aceste măsuri de precauție și vigilență, se poate reduce riscul căderii în capcanele „spoofing-ului” și se poate proteja comunitatea împotriva pierderilor și expunerii la fraude.


Opiniile cititorului

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.Câmpurile necesare sunt marcate *Radio Impact

Top Songs of All Time

Traficul curent

Titlu

Artistă