Cum o tânără de 27 de ani a demontat mitul anonimatului Bitcoin

Scris de In martie 8, 2024

Odată, dealerii de droguri și spălătorii de bani vedeau criptomonedele ca fiind perfect de neurmarit. Apoi, o studentă de masterat numită Sarah Meiklejohn le-a dovedit tuturor greșit și a pregătit terenul pentru o campanie de combatere care a durat o decadă.
Cu puțin peste un deceniu în urmă, Bitcoin părea pentru mulți dintre adepții săi Sfântul Graal al cripto-anarhismului: bani digitali cu adevărat privați pentru internet.

Satoshi Nakamoto, misteriosul și neidentificabilul inventator al criptomonedei, afirmase într-un e-mail de prezentare a Bitcoinului că „participanții pot fi anonimi”. Și piața neagră Silk Road de pe dark web părea să fie dovada vie a acestui potențial, permițând vânzarea a sute de milioane de dolari în droguri ilegale și alte bunuri interzise în schimbul de bitcoin, în timp ce se laudă cu impunitatea față de autoritățile de aplicare a legii.
Aceasta este povestea revelației din ultima parte a anului 2013 că Bitcoin era, de fapt, opusul anonimatului – că blockchain-ul său ar permite într-adevăr cercetătorilor, companiilor tehnologice și autorităților de aplicare a legii să urmărească și să identifice utilizatorii cu chiar mai multă transparență decât sistemul financiar existent. Această descoperire ar fi întors cu susul în jos lumea cybercrime-ului. Urmarile Bitcoinului ar fi rezolvat, în următorii ani, misterul furtului unei stive de jumătate de miliard de dolari în bitcoin de la prima bursă de criptomonede din lume, ar fi ajutat la demantelarea celei mai mari piețe negre de droguri de pe dark web din istorie, ar fi condus la arestarea a sute de pedofili din întreaga lume în prinderea celui mai mare site de abuz sexual al copiilor de pe dark web și ar fi rezultat în cele mai mari confiscări monetare ale Departamentului de Justiție al Statelor Unite.

Această inversare de 180 de grade în înțelegerea lumii privind proprietățile de confidențialitate ale criptomonedelor și epica partidă de șoareci și pisici care a urmat este saga mai largă care se dezvăluie în cartea „Tracers in the Dark: The Global Hunt for the Crime Lords of Cryptocurrency”, apărută săptămâna aceasta în format de buzunar.

 

Toate au început atunci când o tânără matematiciană pasionată de puzzle-uri, numită Sarah Meiklejohn, a început să scoată la iveală modele urmăribile în zgomotul aparent al blockchain-ului Bitcoin. Această extragere din „Tracers in the Dark” dezvăluie cum Meiklejohn a ajuns la descoperirile care ar fi lansat acea nouă eră a justiției penale cripto.

La începutul anului 2013, rafturile unei camere de depozitare fără ferestre dintr-o clădire a Universității California, San Diego, au început să se umple cu obiecte ciudate, aparent aleatorii. Un calculator Casio. O pereche de șosete din lână de alpaca. O mică grămadă de cărți Magic: The Gathering. Un cartuș Super Mario Bros. 3 pentru Nintendo-ul original. O mască Guy Fawkes din plastic de genul celor popularizate de grupul de hackeri Anonymous. Un album al formației de rock clasic Boston pe CD.
Periodic, ușa se deschidea, lumina se aprindea, iar o studentă de masterat mignonă și cu părul întunecat, numită Sarah Meiklejohn, intra în cameră și adăuga la crescândul morman de artefacte diverse. Apoi, Meiklejohn ieșea din nou pe ușă, cobora pe hol, urca scările și intra într-un birou pe care îl împărțea cu alți studenți de masterat la departamentul de informatică al UC San Diego. O perete al camerei era aproape în întregime din sticlă, iar ea privea spre fereastra, care oferea o priveliște însorită asupra Văii Sorrento și dealurilor dincolo. Dar biroul lui Meiklejohn era îndreptat în sens opus față de acea expansiune. Era complet concentrată pe ecranul laptopului său, unde devenise rapid una dintre cele mai ciudate și mai hiperactive utilizatoare de Bitcoin din lume.
Meiklejohn cumpărase personal fiecare dintre cele zeci de obiecte din colecția bizară și în creștere din dulapul UCSD folosind bitcoin, cumpărând fiecare aproape la întâmplare de la un furnizor diferit care accepta criptomoneda. Și între acele comenzi de comerț electronic și călătoriile în camera de depozitare, efectua practic orice altă sarcină pe care o poate efectua o persoană cu bitcoin, toate odată, ca un fel de fanatic al criptomonedelor având un episod maniacal.

Mută bani în și din 10 servicii de portofel bitcoin diferite și a convertit dolari în bitcoin pe mai mult de douăzeci de burse precum Bitstamp, Mt. Gox și Coinbase. A pariat acele monede pe 13 servicii de jocuri de noroc online diferite, cu nume precum Satoshi Dice și Bitcoin Kamikaze. A contribuit cu puterea de minare a computerului la 11 „grupuri miniere” diferite, grupuri care colectau puterea de calcul a utilizatorilor pentru minarea bitcoinilor

Etichetă ca

Opiniile cititorului

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.Câmpurile necesare sunt marcate *Radio Impact

Top Songs of All Time

Traficul curent

Titlu

Artistă