Microsoft- sistem de calcul cuantic

Scris de In aprilie 10, 2024

Microsoft a realizat cel mai fiabil sistem de calcul cuantic până în prezent. Deși IBM, Google și alți jucători au dezvăluit hardware-uri cuantice iterative, acestea nu au fost încă utilizate în scopuri practice. Totuși, o schimbare ar putea fi în desfășurare odată cu anunțul recent făcut de Microsoft și Quantinuum, care afirmă că au dezvoltat cea mai fiabilă soluție cuantică până în prezent.

Spre deosebire de calculatoarele și electronicele clasice care folosesc biți binari ca unitate de bază a informației, calculatoarele cuantice operează cu qubiți, care pot exista simultan în două stări. Însă, qubiții sunt susceptibili la erori, fapt ce limitează utilizarea computerele cuantice actuale, cunoscute sub numele de calculatoare cuantice Noisy Intermediate Scale (NISQ), doar la cercetare și experimentare.

Solulția propusă de Microsoft a fost gruparea qubiților fizici în qubiți virtuali pentru a aplica diagnosticarea și corectarea erorilor fără a-i distruge, folosind hardware-ul Quantinuum. Acest efort a condus la o rată a erorilor de 800 de ori mai mică decât cea obținută doar cu qubiții fizici. Rezultatul? Microsoft susține că au fost realizate peste 14.000 de experimente fără nicio eroare.

Jason Zander, EVP al Diviziei de Tehnologii și Misiuni Strategice ale Microsoft, sugerează că această realizare ar putea conduce la un calcul cuantic de „Nivel 2 Rezistent”, fiabil pentru aplicații practice. Potrivit lui, „Obiectivul întregului ecosistem cuantic este de a crește fidelitatea qubiților și de a permite calculul cuantic tolerat la erori, astfel încât să putem folosi o mașină cuantică pentru a debloca soluții la problemele anterior intractabile.”

Anunțul Microsoft a fost primit cu entuziasm de Aram Harrow, profesor de fizică la MIT, care spune că sistemul Quantinuum are rate impresionante de eroare și control. În timp ce speră că aceste performanțe vor continua să crească, el subliniază că acest pas reprezintă un progres semnificativ.

Cercetătorii vor putea experimenta calculul cuantic fiabil oferit de Microsoft prin intermediul Azure Quantum Elements în lunile următoare, disponibil ca previzualizare privată. Scopul este avansarea către calculul cuantic de nivel 3, care teoretic ar putea aborda probleme incredibil de complexe, precum schimbările climatice și cercetarea medicamentelor exotice. Deși nu este clar când va fi atins acest punct, un lucru este sigur: suntem un pas mai aproape de realizarea unui calcul cuantic practic.


Opiniile cititorului

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.Câmpurile necesare sunt marcate *Radio Impact

Top Songs of All Time

Traficul curent

Titlu

Artistă

Prezentare Curent