Un tânăr român dezvoltă un soft specializat pentru evaluarea daunelor în război

Scris de In martie 26, 2024

Ionuț Răzvan Mihai, în vârstă de 20 de ani, student la Facultatea de Inginerie din Galați, a creat un software care poate evalua cu precizie daunele provocate clădirilor în timpul unui conflict armat, oferind totodată o estimare a costurilor pentru reconstrucție.

Gândirea tânărului a fost influențată de izbucnirea conflictului din Ucraina și de costurile semnificative ale daunelor provocate de război. El a dezvoltat un algoritm în urma a aproximativ 4-5 luni de teste și simulări, care permite compararea imaginilor captate de Google Earth înainte și după evenimentele distructive.

Software-ul folosește inteligența artificială și module din domeniul vederii artificiale, combinând cele două tehnologii pentru a evalua rapid și precis gradul de distrugere al clădirilor și pentru a estima costurile necesare pentru reconstrucție.

Florin Marin Bogdan, șef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galați, care a supervizat proiectul, a subliniat că acest soft reprezintă o sursă independentă, rapidă și precisă de evaluare a daunelor provocate de război, comparativ cu estimările făcute manual în teren.

Algoritmul creat de Ionuț ia în considerare multiple variabile, inclusiv vegetația din jurul clădirilor și unghiul de filmare al acestora, pentru a asigura o evaluare cât mai exactă. În prezent, mai multe firme internaționale lucrează la dezvoltarea unor programe similare pentru evaluarea daunelor din Ucraina.

Ionuț are în plan să se specializeze în designul digital după absolvirea facultății și crede că tinerii români pot aduce schimbări pozitive în țară prin creativitate și inovație.

Etichetă ca

Opiniile cititorului

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.Câmpurile necesare sunt marcate *Radio Impact

Top Songs of All Time

Traficul curent

Titlu

Artistă