Atacurile cibernetice blochează peste 100 de spitale românești

Scris de In februarie 14, 2024

Peste 100 de unități medicale din România sunt offline după ce hackerii au lansat un atac de ransomware asupra a cel puțin 25 de spitale, a declarat agenția de securitate cibernetică a țării marți.

Potrivit Direcției Naționale de Securitate Cibernetică din România, atacul a început cu Spitalul Pediatric din Pitești și s-a răspândit rapid la alte unități.

Un număr suplimentar de 79 de unități medicale s-au deconectat de la internet pentru a încerca să evite hackerii, a precizat aceasta.

Facilitățile afectate reprezintă o parte semnificativă a sistemului de sănătate al țării. Conform unui studiu din anul trecut, realizat de cercetători de la mai multe universități românești, țara are 543 de spitale la nivel național.

Mai multe studii au arătat că spitalele au rate de mortalitate mai mari atunci când se confruntă cu indisponibilitatea cauzată de atacurile de ransomware.

În ciuda unor eforturi globale de combatere a acestora, atacurile de ransomware – în care infractorii cibernetici infectează un sistem informatic și cer o plată în bitcoin în schimbul promisiunii de a-i ajuta să fie deblocate sunt în creștere la nivel mondial. Anul trecut, victimele le-au plătit atacatorilor o sumă record de 1 miliard de dolari.

Identitățile hackerilor nu sunt publice, dar conform agenției române, aceștia au folosit o tulpină de ransomware numită Phobos, creată de hackeri vorbitori de limba rusă. Această tulpină a fost scursă și poate fi folosită de orice hacker criminal, a declarat Allan Liska, un analist de ransomware la compania de securitate cibernetică Recorded Future. Acesta pare să fie, cu mult, cel mai mare atac folosind Phobos, a adăugat acesta.


Opiniile cititorului

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.Câmpurile necesare sunt marcate *



Radio Impact

Top Songs of All Time

Traficul curent

Titlu

Artistă

Prezentare Curent