Călătoria în timp-la o stație de metrou distanță

Scris de In februarie 17, 2024

Un proiect ambițios care urmărește transformarea stației de metrou Politehnica într-un muzeu paleontologic a prins contur în urma a peste două decenii de cercetări intense coordonate de profesorul universitar doctor Mihai Emilian Popa. Eforturile susținute ale profesorului și ale studenților săi au condus la elucidarea misterului fosilelor descoperite în această stație emblematică din București. Rezultatele cercetării, încheiate cu un plan detaliat și realizate în cadrul Facultății de Geologie și Geofizică a Universității din București, au stat la baza conceperii proiectului „Muzeul în trei minute”.

Alături de Universitatea din București, la realizarea acestui proiect au contribuit Metrorex, Grey G2 România și Metroul SA, împreună cu specialiști în inginerie și arhitectură.

Profesor în cadrul Departamentului de Geologie al Facultății de Geologie și Geofizică a Universității din București, Mihai Popa și-a dedicat cariera și pasiunea pentru geologie, implicându-se activ în lucrările practice desfășurate chiar pe peronul stației de metrou, alături de studenții facultăților de Geologie și Geofizică, Geografie și Biologie. În aceste sesiuni practice, el subliniază importanța de a comunica știința într-un mod accesibil, astfel încât toți cei interesați să poată înțelege fenomenele geologice. Stația de metrou Politehnica oferă un cadru inedit pentru aceste activități, iar studenții apreciază în mod deosebit experiența de învățare oferită acolo.

Stația de metrou Politehnica adăpostește un ecosistem mesozoic unic, fosilele fiind încorporate în dalele de calcar folosite pentru pavarea peronului. Printre descoperirile remarcabile se numără rudiști, gastropode, corali, stromatolite și alge roșii. Atmosfera paleontologică a stației este deosebit de captivantă, cu fosile expuse publicului chiar pe pavajul stației.

Pe lângă valoarea științifică și educațională a descoperirilor paleontologice, stația de metrou Politehnica oferă și o lecție despre evoluția speciei umane în contextul istoriei geologice a planetei. Profesorul Mihai Popa subliniază că această stație este un memento mori, evidențiind fragilitatea umanității în fața marilor schimbări geologice.

Studenții sunt atrași de mesajul paleontologic transmis de aceste descoperiri și sunt implicați activ în studiul fosilelor și al contextului lor geologic. Profesorul Popa își exprimă speranța că muzeul paleontologic de la Politehnica va deveni un punct de referință nu doar pentru București, ci și pentru comunitatea științifică internațională.

Transformarea stației de metrou într-un muzeu paleontologic reprezintă un proiect complex, dar plin de potențial pentru educarea și sensibilizarea publicului larg cu privire la importanța geologiei și a paleontologiei.

Sursă: http://unibuc.ro


Opiniile cititorului

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.Câmpurile necesare sunt marcate *



Radio Impact

Top Songs of All Time

Traficul curent

Titlu

Artistă

Prezentare Curent