Universitatea din București- implicată în Proiectul DUNE

Scris de In februarie 17, 2024

Proiectul DUNE, cunoscut și sub numele de Experimentul de Neutrini în Subsolul Profund, este o inițiativă internațională dedicată cercetării interacțiunilor neutrino și a dezintegrării protonilor. Ultimele progrese ale acestuia sunt remarcate prin eliminarea a 800.000 de tone de rocă pentru a face loc instalării detectorilor, deschizând astfel calea pentru o mai bună înțelegere a fenomenelor subatomice și a rolului neutrinilor în Univers.

Peste 1400 de cercetători din peste 200 de instituții din 35 de țări, inclusiv CERN, sunt implicați în proiect, printre care și cadre didactice și studenți de la Facultatea de Fizică a Universității din București și specialiști din cadrul Centrului European de Cercetări Nucleare (CERN) de la Geneva. Echipa Universității din București este condusă de prof. univ. dr. Ionel Lazanu, prof. univ. dr. Alexandru Jipa, împreună cu lect. univ. dr. Mihaela Pârvu, lect. univ. dr. Marius Călin, precum și drd. Ioana Lalau și masterand Denis Barbu.

În anul 2024, excavările subterane pentru instalarea Long-Baseline Neutrino Facility (LBNF) din Lead, Dakota de Sud, au fost finalizate, iar amenajarea spațiilor subterane pentru instalarea detectorilor DUNE va începe în curând. Acest efort va contribui la obținerea unor răspunsuri privind natura materiei, asimetria dintre materie și antimaterie după Big-Bang, precum și la explorarea unificării forțelor și formării găurilor negre.

În aceste spații subterane, patru detectori de neutrini, fiecare cu dimensiuni aproximative de 66 x 19 x 18 m3, vor fi instalați. Aceștia vor fi umpluți cu 70.000 de tone de argon lichid și vor înregistra interacțiunile neutrino. Proiectul DUNE urmărește să utilizeze neutrini pentru a investiga o serie de probleme fundamentale ale fizicii moderne. De exemplu, detectorul DUNE poate înregistra neutrini produse în exploziile de supernove și poate studia comportamentul unui fascicul de neutrini produs la Fermilab, în apropierea orașului Chicago, la aproximativ 1300 km distanță de spațiile subterane.

Obiectivul proiectului DUNE este de a avea primul detector de neutrini funcțional până la sfârșitul anului 2028. Coordonarea colaborării DUNE este asigurată de Mary Bishai de la Laboratorul Național Brookhaven și de Sergio Bertolucci de la Universitatea din Bologna. Această colaborare este organizată sub forma unui consorțiu, cu grupuri de lucru și comitete pentru a facilita dezvoltarea detectorilor, a prototipurilor și a coordonării eficiente între DUNE și LBNF, pe de o parte, și CERN, pe de altă parte.

Sursă: http://unibuc.ro


Opiniile cititorului

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.Câmpurile necesare sunt marcate *



Radio Impact

Top Songs of All Time

Traficul curent

Titlu

Artistă

Prezentare Curent